Pornostar

Asperger undertecknar vuxna

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

kvinnor stora naturliga bröst
undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

undertecknar vuxna asperger

Andreas Fries specialistläkare i psykiatri, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. En ny biografi på svenska om Adolf Hitler — kom ut i fjol [1], skriven av författaren och historikern Bengt Liljegren. Under läsningen av boken slås man av hur många exempel som ges på autistisk problematik i Hitlers liv.

Bilden av en man med Aspergers syndrom AS växer allt starkare fram. Tanken är inte ny och har översiktligt presenterats i bokform tidigare [2]. Föreliggande artikel argumenterar för att Adolf Hitler kan ha haft Aspergers syndrom. Biografiska uppgifter och citat är, om annat inte anges, från Liljegren [1].

Adolf Hitlers far, Alois Hitler, var en nitisk tulltjänsteman som alltid noga följde reglementet till punkt och pricka. En arbetskamrat beskrev honom som »strikt, noggrann, rent av pedantisk«. Andra omdömen var »osympatisk«, »otillgänglig« och »svår att samarbeta med«. Sina barn agade han regelbundet och krävde av dem absolut lydnad. Familjelivet försummades dock; Alois var en hängiven biodlare och ägnade sig hellre åt sitt stora intresse.

Hitlers mor, Klara, var kusinbarn till maken Alois. Hon beskrivs som underdånig, omtänksam och en kärleksfull mor. Banden mellan mor och sonen Adolf kom att bli starka, och han fick möjligen en särställning i syskonskaran. Sex år gammal började Adolf Hitler skolan. Han hade lätt för sig, och de första åren fick han toppbetyg i alla ämnen. År började han realskolan i Linz. Kraven ökade och betygen sjönk.

Hitler saknade vänner, dagdrömde och läste inte sina läxor. Lärarna var överens om att han »var avgjort begåvad, om än enkelspårigt, men hade svårt att kontrollera sitt temperament«. Hans klassföreståndare Eduard Huemer sade om sin forne elev att han var »motspänstig, egenmäktig, påstridig och hetlevrad« och »det var synbarligen svårt för honom att anpassa sig till skolans ramar«.

Den unge Adolf Hitler var egensinnig. Hans mor beklagade sig: »Han går sin egen väg, precis som om han vore ensam i världen. Han är lika tjurskallig som sin far …«. Det fanns även en annan bild av den unge Hitler: »Som ung var han tystlåten, väluppfostrad och prydligt klädd«, intygade familjens judiske läkare Eduard Bloch.

Vad han hade för drömmar vet jag inte. Hitler höll sig dock mest för sig själv, läste och tecknade. En av pojkarna mindes: »Medan vi självfallet sa du till varandra tilltalade han oss med ni, och vi sa också ni till honom och fann inget märkligt i det.

Hans kusin Johan Schmidt berättade att Hitler höll sig för sig själv, tecknade och målade, vandrade i omgivningarna och försökte lära sig spela cittra.

Vittnesmål saknas om våld, djurplågeri eller mobbning från den unge Hitler. Monologen var Hitlers huvudsakliga form av verbal kommunikation. Konversation i sedvanlig mening roade honom inte [33].

Redan som tonåring höll han ändlösa monologer. Hitler tycks aldrig ha haft någon nära relation med en jämnårig kvinna. Över huvud taget är det ovisst om han ens hade något sexuellt samliv. Han hade alltid haft svårt att närma sig det motsatta könet. Med åren gick det lättare. Sin första flickvän, den åriga Maria Reiter, träffade Hitler Han var då 37 år gammal. De få förhållanden Hitler hade var med mycket unga kvinnor och helt på hans villkor.

Eva Braun var endast 17 år då hon träffade den årige Hitler. Albert Speer kunde ibland generas å hennes vägnar på grund av det okänsliga sätt Hitler bemötte henne med.

Inför sina närmaste bekanta, och med Braun vid sin sida, kunde han säga: »Mycket intelligenta människor bör skaffa sig en primitiv och dum kvinna. Tänk er bara om jag hade en hustru som lade sig i mitt arbete! När jag är ledig vill jag ha det lugnt. Gifta mig skulle jag aldrig kunna … « Han skulle senare göra gällande att han övervunnit behovet att fysiskt äga en kvinna.

Ett annat citat som illustrerar Hitlers förhållande till kvinnor och till det talade språket: »Massan är en kvinna, och jag tvingar den att lyda mig som sådan.

Ingen kom honom in på livet. Därför blev han i sitt inre en främling för mig. Särskilt tydde han sig till kvinnor av den moderliga typen.

Som diktator visade han gärna upp sig i sällskap med barn, men Albert Speer berättade om Hitler att »han fann aldrig det rätta oreserverade sättet att umgås med dem och efter ett par välvilliga ord vände han sig snart mot något annat«.

Speer beskriver roat i »Dagbok från Spandau« om hur överdrivet chevalereskt Hitler förde sig i societeten, vilket kunde förorsaka förlägenhet i omgivningen. Hitlers språkbruk i salongerna upphörde aldrig att förvåna Speer: »Högt ärade, nådiga fru! Med min alltid förblivande aktning för er och er högt skattade broder förbinder jag samtidigt en önskan att ni tillåter mig att med anledning av detta besök överbringa en blygsam gåva, en av mig donerad tillbyggnad av detta traditionsbemängda hem« [34].

Hitlers asketiska drag hade tidigt i karriären bekymrat somliga partikamrater: »Han röker inte, han dricker inte, han äter nästan inget annat än grönfoder, han rör inte kvinnor! Hur ska vi presentera honom för utomstående? Under en middag beskrev han utförligt ett besök i ett slakthus. Tidigare, under det första världskriget, kunde han mästrande påpeka tobakens och alkoholens faror för sina kamrater som återkommande riskerade sina liv på slagfältet. Som liten tyckte Hitler om att leka krig.

När hans jämnåriga tröttnat fann han yngre barn att leka med. Fortfarande som femtonåring lekte han cowboys och indianer. Litteratur var ett tidigt intresse. Som barn läste han äventyrsklassiker, men framför allt fastnade han för Karl Mays västernböcker, som han fortsatte att läsa till och med under sin tid som rikskansler. Hela livet slukade han böcker.

Tonvikten låg på facklitteratur. Hitler hade starka intressen, som dominerade hans liv. En del var kortlivade, andra kom att bestå livet ut. Film var ett livslångt intresse, bilar ett annat trots att han aldrig lärde sig köra. Intresset för opera — framför allt Wagner — hade väckts hos Hitler redan då han som sextonåring tillsammans med ende vännen, Kubizek, såg Richard Wagners Rienzi. Opera kom att bli det viktigaste i Hitlers liv efter att han i sena tonåren misslyckats med att komma in på Konstakademien i Wien, dit han flyttat för att slå sig fram »som stor konstnär«.

På biblioteken studerade Hitler energiskt allt han kunde finna om Wagners liv och musik. Musikintresset var i övrigt smalt: opera och operett uppskattades, men knappast kammarmusik och symfonier. Intresset var helt inriktat på tysk musik. Alltsedan tonåren hade Hitler haft ett brinnande intresse för arkitektur. Han kunde sitta i timmar och försöka memorera detaljer på de stora talsbyggnaderna längs paradgatan Ringstrasse i Wien.

Arkitekten Albert Speer, Tysklands rustningsminister, vittnade om att Hitler fortfarande trettio år senare kunde rita upp de stora byggnaderna kring Ringstrasse — rådhuset, parlamentet, Hofburg och museerna — skalenligt ur minnet.

Hitler avskydde det han kallade »brödarbete« men tvangs ändå under åren i Wien försörja sig på något. Således kom han att börja måla akvareller som senare såldes på krogar. Repertoaren var smal med motiv huvudsakligen från stadsmiljöer med fokus på arkitekturen. Hans styrka var att med minutiös detaljrikedom avbilda byggnader. Däremot var han sämre på att avbilda människor; de få som förekommer i hans konst är genomgående kantiga och livlösa.

Hitler var konstsamlare. Redan i skolåldern var Hitler fascinerad av begreppet ras. Kamraten Josef Keplinger har berättat att Hitler en gång utifrån utseende delade upp klassen i »arier« och »icke-arier« vid dörren utanför klassrummet. Det var dock inte förrän i årsåldern han på allvar skulle komma att omfatta den vettlösa antisemitism som skulle utmynna i »den slutgiltiga lösningen« av »judefrågan«.

Det saknas inte exempel på rutinbundenhet i Adolf Hitlers liv: var han än övernattade gällde samma arrangemang med tre publikationer som skulle ligga på nattduksbordet och ett fotografi på modern på väggen över sängen. Morgonritualen innefattade dagligt bad och tvättning med en Steckenpferd-Lilienmilchtvål, rakning med två hyvlar, insmörjning med hudkräm av märket Pfeilring och baddning av benan med hårvatten av märket Dralles Birkenwasser.

Toalettbestyren tog 22—23 minuter. Frukosten varade i 3—5 minuter och bestod alltid av två koppar ljummen mjölk, tio Leibniz Zwiebackskorpor samt en tredjedels chokladkaka. Han vägrade att ta på sig andra stövlar än sitt gamla favoritpar. Enbart svarta lågskor accepterades, kammartjänaren Krause satte ofta förgäves fram skor i andra färger.

Hitler hade svårt att fördra att Eva Braun bytte frisyr. Du är ju en helt annan kvinna! Blicken kunde vara genomträngande, men en ung kvinna mindes tydligt »hans blyghet och hans vana att sänka blicken när han talade med någon«. Det är oklart om Hitler kan sägas ha varit klumpig eller haft avvikande motorik. Klart är att han inte utövade någon sport, aldrig badade utomhus, inte åkte skidor, inte ville pröva på att rida och inte tog körkort, trots att han var mycket intresserad av bilar.

Det tycks som om Hitler livet igenom hade svårt för kroppskontakt. Som ung man var han svårväckt.

4 Comment

  • Monologen var Hitlers huvudsakliga form av verbal kommunikation. Andra omdömen var »osympatisk«, »otillgänglig« och »svår att samarbeta med«. Banden mellan mor och sonen Adolf kom att bli starka, och han fick möjligen en särställning i syskonskaran. Hur vanligt är Asperger syndrom? Nu får ytterligare 14 vårdcentraler bakläxa. Många elever med Asperger syndrom har nytta av en förutsägbar skoldag med ett tydligt och individuellt schema,  som även innehåller rastaktiviteter.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google