Other

Elefantlista vuxenlänkar

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

kvinnor stora naturliga bröst
vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

vuxenlänkar elefantlista

Vad gör man på festen när barnen inte längre nöjer sig med ballongdans och fiskdamm? Det finns massor av roliga lekar som passar barn ända upp i tonåren — allt från kluriga ordlekar till utmanande charader. Den här leken fungerar i alla åldrar. Vad ni behöver är ett större block eller en tavla att rita på, och ett antal papperslappar med nedskrivna ord eller meningar som kan bli roliga att rita.

Svårighetsgraden på orden eller meningarna beror på deltagarnas ålder. Deltagarna delas in i två i lag. Lagkompisarna ska gissa vad som ritas. Sätt en tidsgräns på t ex två eller tre minuter. Lyckas lagkompisarna komma på vad det är som ritas på tavlan får de ett poäng, om de inte lyckas får det andra laget en chans till att gissa och ta poängen. Sedan är det nästa lags tur att skicka fram en tecknare.

Man kan också ha ett tema för orden — enklare sådana kan vara djur, yrken, sporter. Svårare teman kan vara filmtitlar, ordspråk, kändisar.

Lockar alltid till många skratt — svårighetsgraden kan anpassas från lätt till riktigt avancerat. Sätt en lapp i pannan på varje deltagare, den kan då läsas av alla utom personen själv. Sedan får alla gå runt och småprata, och bemöta varandra utifrån vad som står på deras olika lappar. Den som ser lappen får förstås inte vara alltför tydlig, och säga rent ut vad som står där.

När det gått några minuter samlar lekledaren ihop alla deltagare, som i tur och ordning får gissa vad det kan stå på den lapp han eller hon har i pannan. Charader engagerar alla och brukar bli riktigt roliga, särskilt om ämnena är väl genomtänkta! Deltagarna delas upp i två lag. Den första deltagaren i ena laget får en lapp med ett ord eller en mening. Det som står på lappen ska han eller hon visa med kroppsspråk och gester, så att de andra i laget kan gissa vad det handlar om.

Inga ord eller ljud är tillåtna, inte heller att rita bokstäver. För yngre deltagare kan det räcka med ett ord, eller en person, på lappen. Teman som t ex talesätt, maträtter etc kan också bli riktigt kul men kräver lite större och mer pålästa barn. Om du som lekledare har koll på ifall några deltagare är särskilt blyga, ge dem enkla ämnen — charader kan vara lite småjobbigt, särskilt om inte alla känner varandra.

Viskleken är en klassiker som brukar uppskattas i alla åldrar. En bra lek att göra t ex medan gästerna sitter till bords och väntar på de som inte ätit klart. Annars kan deltagarna sitta på golvet i en ring.

En person börjar leken genom att viska en mening till den som sitter bredvid. Viskningen går varvet runt och den som är sist berättar vad han eller hon fått höra. Det är nästan aldrig samma mening som i början, utan har förvandlats till något helt annat. Större barn brukar tycka att det är spännande är att leka maffia. Enkla varianten: Deltagarna sitter i en ring på golvet. En person utses till detektiv och får lämna rummet. Resten av deltagarna är bybor.

Detektiven kommer tillbaka in och har nu i uppdrag att lista ut vem mördaren är innan alla bybor blir mördade. Mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet. I denna enkla maffiavariant vet de barn som suttit kvar i rummet visserligen vem mördaren är, men kan oftast inte låta bli att titta på personen ibland. Man får inte sitta och stirra på en person under hela leken.

Detektiven måste själv se en blinkning för att kunna avslöja mördaren, övriga får inte tipsa. Detektiven kan inte bli mördad. Vanliga varianten: Lekledaren utser både detektiv och mördare i hemlighet, t ex genom att gå förbi alla deltagarna och knacka dem på ryggen enligt på förhand förklarade sätt: På en deltagare knackar han tre gånger vilket betyder att denna person är mördaren, på en annan knackar han två gånger och då vet denna person att han eller hon är detektiv.

Sedan får deltagarna vandra omkring i rummet, och mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet efter några sekunder. Om mördaren blinkar till detektiven åker han fast direkt. De övriga, byborna, får inte skvallra på mördaren även om de listar ut vem det är.

Regler för olika varianter hittar ni om ni letar på nätet. Lekledaren eller börjar berätta en spökhistoria. Sedan ska var och en av deltagarna lägga till en eller ett par meningar till historien. Den som är blyg kan lägga till en kort mening, någon annan vill kanske berätta lite mer. Man bör ha en tidgräns på t ex 30 sekunder för att det inte ska bli någon som pratar alltför länge, lekledaren pekar då på nästa person.

Ni kan också spela in historien i hemlighet och lyssna på den under till exempel middagen — förutsatt att den blev lyckad och kul, förstås. Visst är det lite läskigt att smyga runt i mörket med en ficklampa, antingen det är ute i trädgården eller inne i ett hus där man släckt lamporna? En slags spök-skattjakt med reflexer som syns när man lyser på dem med ficklampa bruka gå hem hos lite större barn.

Ett visst antal reflexer har i förväg placerats ut på lämpliga ställen. Dela ut ficklampor, antingen till varje deltagare om de inte är så många, eller till barnen två och två. När någon hittat en reflex får nästa person ta över ficklampan. Inne eller — helst — ute. Kul även för större barn om utmaningarna är lite mer avancerade. Görs lämpligen två och två eller tre och tre. Använd fantasin och förbered innan. Riktiga skattkartor ska självklart vara gulnade färga pappret med te och gärna lite brunbrända i kanterna.

Är en lite mer avancerad och noga planerad skattjakt i två lag. Deltagarna samlar in t ex guldpengar eller bokstäver till ett lösenord.

Planera småtävlingar där deltagarna turas om minst lika många utmaningar som det finns personer i laget — alla ska göra något. Gåtor och mysterier löser laget tillsammans.

Tänk efter hur mycket tid de olika delarna av skattjakten kan ta — för mycket väntan är inte så kul. Varje deltagare ska springa en bana och runda en pinne medan han eller hon balanserar en potatis alternativt ett ägg på en sked — utan att tappa såklart. Potatisen lämnas över till nästa i stafetten.

Fem sekunders tillägg för varje gång laget tappar potatisen vilket måste lekledaren hålla koll på! Vimmelkantig stafett. Armkrokslopp med två eller fler. Deltagarna ska kroka ihop sig med armarna i varandra, rygg mot rygg.

De ska sedan runda en pinne eller stol som ställts ca 10 meter från startlinjen. När startsignalen krokar man alltså ihop sig, tar sig runt banan och tillbaka så fort som möjligt. Kan också göras i varianten pannan mot panna. Fiska upp äpplet. Deltagarna ska plocka upp ett äpple ur en vattenhink — med munnen! Inte så lätt som man kan tro. Kortast total tid för laget vinner. Kejsaren av Kina. Alla deltagare sitter i en ring. Den som sitter till vänster om ledaren fortsätter med att gissa en sak som kejsaren tycker om, och en sak som han inte tycker om.

Varje gång någon har gissat, säger lekledaren om det är korrekt eller inte. Kejsaren av Kina tycker alltså om kepsar, men han tycker inte om hattar, han tycker om långkalsonger men inte kortkalsonger osv… En efter en listar deltagarna ut sambandet, och börjar då säga rätt, så att övriga får mera hjälp.

De övriga gissar också på ord, och varje gång säger lekledaren om det blev rätt eller inte. Efter ett tag brukar någon lista ut varför vissa bokstäver återkommer efter ett visst antal varv, han eller hon börjar då säga rätt. Sago-charader, kvastdans, temakalas, ballonglekar…Bland läsarnas egna barnkalas-tips hittar du idéer och inspiration för en lyckad fest!

Att städa kan faktiskt vara ett rent nöje. Ju vassare du blir på att städa, desto roligare kommer du förhoppningsvis tycka att det är. Så sikta mot stjärnorna — livet bjuder på oändligt må….

Om Familjen ,   Sitemap ,. Gissa krumeluren Den här leken fungerar i alla åldrar. Den som ritar får givetvis inte hjälpa till med att skriva bokstäver, eller göra några ljud. Lapp i pannan Lockar alltid till många skratt — svårighetsgraden kan anpassas från lätt till riktigt avancerat. Charader Charader engagerar alla och brukar bli riktigt roliga, särskilt om ämnena är väl genomtänkta! Viskleken Viskleken är en klassiker som brukar uppskattas i alla åldrar. Gemensam spökhistoria Lekledaren eller börjar berätta en spökhistoria.

Reflexjakt Visst är det lite läskigt att smyga runt i mörket med en ficklampa, antingen det är ute i trädgården eller inne i ett hus där man släckt lamporna? Lite klurigare skattjakt Inne eller — helst — ute.

5 Comment

  • Jag är inte särskilt förtjust i pinsamheter och lekar. Den som ritar får givetvis inte hjälpa till med att skriva bokstäver, eller göra några ljud. Den som har namnet på sin lapp kommer och sätter sig på den tomma stolen. Temat på frågorna går till exempel att anpassa efter gästernas intresse och tema på tillställning. Under hela förflyttningen ska den som kör låta som en motorcykel, annars blir det tidstillägg för det är förbjudet att köra med ljuddämpare. Foto: Colourbox.
  • Man kan ha en viss tid utsatt och därefter bedöma resultatet. Sedan kör man en frågesport med frågor om brudparet och som straff för felaktiga svar klipps slipsen av en bit. Har den ett kort som motsvarar summan av de tärningar som den har slagit så lägger den upp det kortet så alla kan se den. Du skulle inte vilja lägga upp lite fler bilder från ert bröllop? Inte heller särskilt mycket som gäst. När någon har missat börjar pulsen där den missade och börjar motsols igen tills någon byter hand igen.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google