Femdom

Första bröstmjölk

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

kvinnor stora naturliga bröst
bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

bröstmjölk första

Detta val innebär att du inte ser regionalt innehåll och viktig information som gäller just din region. Vi använder Talande webb.

Det är ett hjälpmedel för uppläsning av text. Läs mer här. Instruktioner och tips om att amma hittar du i texten Så ammar du. Redan tidigt i graviditeten börjar dina bröst att förbereda sig för amningen. När barnet föds ställer kroppen om sig för att börja ge mat. Storleken på brösten har inte någon betydelse för hur mycket mjölk du producerar. Under de första timmarna efter förlossningen är barnet oftast vaken. Då är det bra om hen kan ligga hos dig hud mot hud.

Barnet behöver mycket närhet och hudkontakt. När barnet ligger hud mot hud ökar mjölkproduktionen och barnets sökreflexer och sugreflexer stimuleras. Barnet kan oftast själv hitta bröstet och börja suga, men ibland kan hen behöva lite hjälp. Hudkontakten gör också att barnet bland annat håller sig varm och blir lugnare.

Ibland kan barnet inte vara tillsammans med den som har fött. Det kan till exempel vara om förlossningen har varit komplicerad eller om barnet behöver behandlas på en annan avdelning. Du som har fött kanske är medtagen efter förlossningen, eller har varit sövd i samband med ett kejsarsnitt.

Då är det din partner eller annan närstående som får ta hand om barnet. Även då är det bra om barnet ligger hud mot hud. Hur ofta barnet äter under sitt första dygn varierar. En del barn är pigga och äter ofta och länge, medan andra är trötta och äter lite. Det är vanligt att barnet är aktiv några timmar efter födseln, för att sedan sova. Under den aktiva perioden brukar barnet vilja suga. Sovperioden kan sedan vara lång, ända upp till ett dygn. Du kan handmjölka lite om barnet inte suger efter de första timmarnas vakenperiod.

Då kommer mjölken lättare när barnet sedan börjar suga. Personalen på BB visar dig hur du ska göra.

Under det andra dygnet är det vanligt att barnet vill amma ofta. Det kan kännas intensivt och som att barnet vill suga hela tiden. Då är det extra viktigt att barnet har rätt tag så att bröstvårtorna inte skadas.

Den första mjölken är gulaktig och kallas för råmjölk. Den är extra nyttig för barnet eftersom den till exempel innehåller mycket protein och mineraler. Den innehåller även antikroppar som ger ett visst skydd mot en del infektioner. Råmjölken försvinner efter några dagar och övergår till mogen mjölk. Råmjölken finns i brösten redan under graviditeten. När barnet börjar suga på bröstet frisätts två sorters hormoner hos dig, oxytocin och prolaktin. Oxytocin påverkar dig på flera sätt:.

Prolaktin gör att mer bröstmjölk bildas. Ju mer barnet suger, desto mer mjölk bildas. På natten bildas extra mycket prolaktin. Därför är det bra att amma då för att öka mängden mjölk. En del barn suger en kort stund, andra barn suger länge.

Du kan låta barnet suga tills hen själv släpper taget. För att det inte ska bli sår på bröstvårtan är det viktigt att barnet suger på rätt sätt. Här kan du läsa om vanliga besvär i början av amningen. Under barnets andra till fjärde dygn ökar mjölkproduktionen och då kan brösten bli svullna och spända. Det kallas mjölkstas och beror på att blod och lymfvätska samlas. Svullnaden brukar lägga sig efter några dagar om barnet får suga så ofta som hen vill. Ibland kan barnet ha svårt att få tag om det svullna bröstet.

Då brukar det hjälpa att mjölka ut lite för hand så att vårtgården blir mjukare. Ett annat sätt är att hålla dina fingertoppar i en cirkel runt bröstvårtan i några minuter samtidigt som du trycker lätt inåt. Då kan svullnaden längst ut mot bröstvårtan lägga sig. Detta kallas för Cottermans handgrepp. En del tycker att det känns skönt att lägga något varmt eller kallt på bröstet.

Ungefär två till fyra dagar efter förlossningen är det vanligt att ha lätt för att bli nedstämd och att gråta. Det beror på hormoner. Att du känner dig nedstämd kan komma samtidigt som mjölkstasen, men det orsakas inte av den.

Den här nedstämdheten kallas ibland också för baby blues. En del barn kan börja suga först efter några dagar.

Då är det bra att ha tålamod och försöka att inte bli stressad över det. Fortsätt att hålla barnet nära din hud och försök amma genom att erbjuda barnet bröstet. Du behöver mjölka ur brösten om det dröjer från förlossningen tills att barnet börjar suga på bröstet. Det kan du göra antingen med handen eller med en bröstpump. Bröstmjölken och eventuell bröstmjölksersättning kan du ge barnet med sked eller kopp.

Förutom att barnet får näring av mjölken så stimuleras mjölkproduktionen när du mjölkar ur brösten. Det brukar vara lagom att handmjölka med två till tre timmars mellanrum. Det stimulerar också brösten att producera mjölk. Handmjölkning brukar vara det effektivaste sättet att få ut råmjölken. Personalen på BB ger råd. För Anna Gustafsson var det inte alldeles enkelt att amma dottern Elsa i början, men det har gått bättre och bättre med tiden. I den här filmen berättar Anna om hur hon har upplevt amningen och visar tillsammans med Elsa och barnsjuksköterskan Anna Hallgren hur du gör.

Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn ska få enbart bröstmjölk eller bröstmjölksersätttning under sitt första halvår. Sedan är det bra om du som ammar låter bröstmjölken vara en del av kosten under barnets första år, eller längre. Bröstmjölk innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader, förutom vitamin D. Därför behöver barn få ett tillskott av vitamin D i form av droppar från en veckas ålder och upp till två år. Du får mer information om det på BVC.

Det kan finnas många anledningar till att inte kunna eller vilja amma. Det är viktigt att inte känna skuld för det, utan att tänka på att barn som får bröstmjölksersättning oftast mår lika bra som de barn som ammas.

Bröstmjölken innehåller ämnen som stärker barnet immunförsvar, och minskar risken för olika sjukdomar hos barnet. Det är till exempel:. Att amma minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det beror förmodligen på att bröstmjölk minskar risken för virusinfektioner, vilka i sin tur kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Barn som ammas vaknar också lättare om de får andningsuppehåll.

Kvinnor som har ammat har minskad risk för att få bröstcancer , äggstockscancer och diabetes typ 2. De första veckorna vill barnet äta allt mer för varje dag. Det är bra om barnet i början får suga så ofta och så länge hen vill. Brösten ställer efter en tid oftast in sig på rätt mängd bröstmjölk. Barnet får i sig små mängder varje gång hen suger, och för att det ska bli tillräckligt mycket får barnet inte ammas för sällan.

De flesta barn vaknar och visar att de är hungriga. En del nyfödda barn kan däremot vara så trötta att de behöver väckas för att ammas.

Du kan passa på att amma oftare om barnet är vaken i långa perioder. Långa, utdragna amningar kan göra att barnet blir väldigt trött och det är också tröttande för den som ammar.

Båda mår bra av en stunds vila mellan varje amning. Amningen kan hjälpa till att möta barnets stora behov av närhet. Amningen kan också stilla barnets sugbehov, som kan vara olika stort de första månaderna. När barnet är två till tre månader har de flesta föräldrar kommit in i rutinerna och vet ungefär när barnet vill äta. Men då kan barnet komma in i perioder när hen plötsligt vill äta oftare igen. Det brukar bero på så kallade tillväxtperioder, som innebär att barnet växer och att det inte finns lika mycket mjölk som hen vill ha.

Då behöver barnet ammas oftare för att det ska produceras mer mjölk.

6 Comment

  • Jämfört med den mogna mjölken innehåller kolostrum mindre fett, laktos och vattenlösliga vitaminer. Amningen kan hjälpa till att möta barnets stora behov av närhet. Bajset är tjockt och segt. Vid svedjebruk ska kvinnor ha kretsat kring svedjelandet och mjölkat sina bröst för att se till att elden inte spred sig till större område än avsett. Breastfeeding medicine, vol. Tips vid amning Många nyblivna mammor upplever att de inte riktigt får tillräckligt med information om amning: hur man ska göra, att
  • Att börja amma ett nyfött barn Att börja amma ett nyfött barn Redan tidigt i graviditeten börjar dina bröst att förbereda sig för amningen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev Vi på Babyhjälp. Bröstmjölkens proteiner består av kasein och vassleprotein. Meddela mig om nya inlägg via e-post. Det går bra att ge bröstmjölk från flaska.
  • Bajset kan ha den här färgen i upp till tre-fyra dagar. En pytteliten slatt i en medicinkopp. Det är jag övertygad om så här i efterhand. Film: Anna ammar Elsa. Då kan du även ge ersättningen med sked, eftersom så små barn inte äter så mycket. Instruktioner och tips om att amma hittar du i texten Så ammar du. Läs mer här.
  • Sluta amma När du väljer att sluta amma så bör du göra det genom att långsa På deras hemsida hittar du också en lista över amningsrådgivare samt deras telefonnummer. Colostrum of healthy mothers contains broad spectrum of secretory IgA autoantibodies. Hudkontakten gör också att barnet bland annat håller sig varm och blir lugnare. Du får mer information om det på BVC. Det känner igen dina hjärtljud från sin tid i livmodern.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google