Anal

Stor sex höft

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

kvinnor stora naturliga bröst
sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

sex höft stor

Höftartros kallas även coxartros. Det är en kronisk sjukdom som utvecklas gradvis över månader och år. Symptomen kommer oftast smygande och kan börja med att höftleden smärtar efter träning eller fysisk aktivitet.

Höftartros är vanligare ju högre upp i åldrarna man kommer men förekommer även bland yngre, då oftast efter tidigare trauma till leden. Vid höftledsartros förändras brosket i leden mellan lårbenet och bäckenet gradvis. Broskytan blir ojämn och gropig samt tunnare och benändarna kommer mer i kontakt med varandra vilket ger smärta. Artros angriper framför allt brosket i leden men även ben, ledband och muskler påverkas så småningom.

Man kan se artros som en obalans mellan uppbyggande och nedbrytande faktorer som ger försämringar i broskkvalitet och broskmängd. Höftartros kan vara primär utan känd orsak eller sekundär det vill säga förorsakad av tidigare skada, felställning eller sjukdomsprocess i leden.

Det kan leda till att man får svårt att böja sig och gå längre sträckor. Det finns inget botemedel mot höftartros men med anpassad träning, viktnedgång och hjälpmedel kan förloppet bromsas upp. I vissa fall krävs operation då en protes ersätter den skadade leden. Smärta i leder är en vanlig orsak till besök i hälso- och sjukvården och artros är den vanligaste ledsjukdomen. Enligt WHO är artros en av de tio mest invalidiserande sjukdomarna i världen. Förr trodde man att artros var ett ålderstecken som berodde på att lederna var utslitna, nu vet man att artros drabbar alla åldrar och snarare är en följd av inaktivitet än aktivitet.

Artros klassas som en icke-inflammatorisk reumatisk ledsjukdom. Det finns i dagsläget ingen behandling som kan bota artros utan behandlingen inriktas på att minska symtom och underlätta och förbättra funktion i vardagen. Bäst behandling är vanligtvis tidigt insatt träning. Om du misstänker att du har artros i höften kan du direkt söka dig till en artrosskola. Där får du en diagnos och direkt hjälp att komma igång med det som hjälper bäst — utbildning och individuellt handled träning av fysioterapeut.

Redan efter sex veckors artrosskola ses ökad livskvalitet och ökad aktivitetsförmåga. Du kan även söka dig till en fysioterapeut eller läkare för en första bedömning och information och hjälp med individuell träning och behandling. Remiss behövs inte. Smärta är huvudsymtom vid höftartros. Smärtan ökar gradvis och blir mer och mer begränsande ju mer sjukdomen fortskrider.

Patienter med höftartros kan få smärta vid aktiviteter som gång, trappgång, trädgårdsarbete och hushållsarbete. Inte sällan förekommer nedstämdhet och till och med depression. För dem som fortfarande arbetar, kan det innebära högre grad av sjukskrivning och sämre arbetsförmåga. Trötthet och sömnproblem är vanligt när sjukdomen är långt framskriden. Artros är ett tillstånd som i sitt slutstadium omfattar alla ledens vävnader och inte bara brosket.

Såväl skelett som ledband, ledhinna och ledvätska är påverkade. Det finns i dagsläget ingen behandling som kan bota artros utan behandlingen inriktas på att minska symtom och behovet av mediciner. Med information, träning och vissa hjälpmedel kan symtomen försvinna eller minskas markant. Att minska sin smärta och öka sin aktivitetsförmåga och vara fysiskt aktiv är väldigt viktigt.

Vården rekommenderar att du så tidigt som möjligt kommer igång med artrosskola om du tror eller vet att du har höftartros. De behandlingsmetoder som i studier visat sig ha effekt är: artrosskola, vattengymnastik, akupunktur och hjälpmedel som käpp vid gång.

Viktnedgång anses vara rekommenderat för att avlasta leden även om det inte entydigt bevisats ha ett samband just vid höftartros. Läkemedelverkets riktlinjer vid lätt till måttlig artros är illustrerad med en pyramid.

Basbehandling skall erbjudas alla och först när basbehandling inte är tillräcklig skall kompletterande behandling provas och först därefter skall operation erbjudas vid behov.

Information står som första steg i denna behandlingspyramid. Personer med höftartros behöver kunskap om hur hen själv med enkla medel kan minska och förebygga funktionshinder.

Ett bra sätt att ge kunskap och kombinera individuellt möte med gruppverksamhet är så kallad Artrosskola. Dessa har visat sig minska självskattade besvär, öka hälsorelaterad livskvalitet och öka aktivitetsförmågan. Artrosskola har vetenskapligt bevis för att minska smärta och öka aktivtetsförmågan och rekommenderas alla som tror eller vet att de har artros. Man bör påbörja denna så tidigt som möjligt då resultaten blir bättre än om man väntar.

Du kan gå artrosskola i grupp  på en mottagning på din ort där du tillsammans med andra med höftartros får utbildning och hjälp med att komma igång med träning. Vid behov får du parallellt behandling om detta behövs. Du får sedan uppföljning och vidare hjälp. Kom igång med artrosskola i grupp. Artrosskola på nätet är en lika verksam behandling som den i grupp med fysiska besök.

Fördelen är att du kan göra den precis när det passar dig att den kostar 0 kr i patientavgift. Du får efter samtal med en fysioterapeut eller ortoped diagnos och kan sedan påbörja en sex veckor lång kurs som du kan genomför på distans, när det passar dig, på kvällar, helger, på jobbet eller på semestern.

Resultaten är lika bra som vid fysisk kurs och du får kontinuerlig handledning och uppföljning av en artrosspecialiserad fysioterapeut på distans. Om behov uppstår av ett fysiskt besök så hänvisas du till ett sådant. Kom igång med artrosskola på nätet. Du kan även få individuell hjälp för din artros av en fysioterapeut på din ort. Du får då diagnos, utbildning och ett individuellt utformat träningsprogram samt därefter uppföljning.

Om behov av parallell behandling så erbjuds du även detta. Boka tid till fysioterapeut för individuell hjälp vid höftartros. Träning är mycket viktigt vid artros. Man bör träna rörelseomfång, muskelstyrka, stabilitet, koordination och kondition. Det gör ont att börja träna med ledproblem och mätbar effekt av träningen på problemen ses först efter veckor. För att kunna träna krävs det i vissa fall att någon form av smärtstillande behandling ges innan. För att hantera smärta kan man använda en smärthanteringsmodell.

Smärta upp till 5 på en 10 gradig skala accepteras efter träning men smärtan bör inte öka till nästa dag. Det innebär inte att smärtan måste vara noll dagen efter träning utan att grundsmärtan inte tillåts att successivt öka från dag till dag. Viktnedgångkan vara ett sätt att minska besvär vid höftartros. Inte bara mekaniska faktorer påverkas utan även ämnesomsättning och hormonbalans. Höftartros och övervikt är dock lite studerat så det förekommer motstridiga resultat gällande effekter.

Läkemedelsbehandling är andra steget i pyramiden. Ibland förekommer kortisoninjektionsbehandling i leden för temporär smärtlindring. Operation är den översta nivån i pyramiden. I de fall då träning och smärtstillande behandlingar inte längre ger effekt och vid besvärlig vilosmärta kan operation övervägas. Patienten blir då remitterad till en ortopedkirurg för bedömning och eventuell operation med höftprotes. Varje år utförs 10  höftledsplastiker i Sverige på grund av artros.

Tekniken är väletablerad och ger oftast goda resultat. Funktion och välbefinnande hos patienten återställs till nivåer nära de normala för åldern. Det finns forskning som tyder på att man inte ska vänta för länge med operation och att det långsiktiga resultatet blir bättre om operationen utförs innan funktionsförmågan är för låg.

Rehabiliteringen efter operationen är viktig för det långsiktiga resultatet. Läs mer om behandling här. Egenvård är centralt i höftartros behandling. Att upptäcka och använda sina egna resurser för att ta kontroll över sin sjukdom är viktigt i rehabiliteringen. Eftersom artros är en kronisk sjukdom måste träning integreras i det dagliga livet och inte vara för svårt att utföra dagligen.

Det gäller att upprätthålla ledrörligheten och öka uthålligheten och styrkan i muskulaturen i kring höften. Motion och träning fungerar också smärtlindrande. Konditionsträning bör utföras med måttlig intensitet att man inte ska bli så andfådd att man inte kan prata under träning 3 ggr eller mer per vecka och 30 minuter sammanlagt per gång.

Detta kan vara promenader, stavgång, cykling, simning eller liknande. Denna typ av träning främjar hjärta och kärl, ökar uthålligheten och ger styrka och smärtlindring.

Det förebygger också övervikt. Förutom konditionsträning bör man ha ett hemträningsprogram som utförs dagligen. Din fysioterapeut kan utforma ett program anpassat utefter dina förutsättningar. Förslag på övningar för hemträning. Om man besväras av smärta och stelhet runt höften kan man kontakta sin vårdcentral eller en fysioterapeut för en undersökning. Röntgenundersökning kan ge indikation om hur långt framskriden sjukdomen är men räcker inte för att ställa diagnos.

Förändringar man kan se på röntgenbilder är minskad ledspalt minskat utrymme mellan lårben och höft , skleros ökad kalkinlagring , cystbildning hålrum i skelettet och osteofyter benpålagringar. Sambandet mellan dessa typiska ledförändringar vid artros och kliniska fynd symtom är svagt. Höftartros underdiagnostiseras och missas därav om man utgår enbart från röntgenfynd.

Patienter med höftartros har ofta rygg eller knäbesvär och ibland behandlas dessa utan framgång innan höftartros uppmärksammas som anledning till problemet. God kunskap i klinisk diagnostik minskar risken att missa diagnosen höftartros.

4 Comment

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google