Amateur

Stjärnkönposition

kvinnor stora naturliga bröst
stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

stjärnkönposition

Vd- och ägarbyte på Engelhardt Ingrediensbolaget Engelhardts vd Mats Nylén lämnar sin post med omedelbar verkan. Beslutet är en konsekvens av hans skilsmässa från hustrun Eva-Lotta Nylén, som nu tar över vd-posten själv.

Hon blir också ensam ägare till bolaget. Ett kolesterolsänkande öl - det låter mest som ett aprilskämt. Men samtidigt tycker jag att det är förbaskat uppfriskande. Här kommer en bondson från den steniga myllan i mörkaste Småland, som träget jobbat sig upp genom den svenska politiken, och nu sitter vid maktens bord, och kläcker ur sig en sån sak.

Visserligen är det säkert en och annan spin doctor involverad, men ändå. Om man sedan ska vara lite optimist, men ändå realist, kan man mycket väl tänka sig att Sverige har potential att utmana Frankrike på vissa områden. De värden som konsumenter idag frågar efter: trygghet, hänsyn till djur och natur, historia och upplevelser - där har Sverige mycket att erbjuda.

Det som saknas är egentligen självförtroende. Om alla i livsmedelskedjan, ända från bonden till fabriken, skulle våga tro lika mycket på den här visionen som man tror på Sveriges guldchanser i vartenda VM och OS, då är man redan halvvägs till den efterlängtade prispallen. Stellan Löfving. Men inte utan förbehåll: EU-kommissionen krävde att man bland annat skulle sälja Grönstedts konjak samt några andra mindre varumärken, och i USA blev kravet att fullfölja de tidigare aviserade planerna på att upphöra med distributionen av vodkan Stolichnaya inom sex månader.

Det är två miljarder kronor mindre än vad staten ville ha, och ett pris som man kunde enas om först efter att oberoende värderaren Hawkpoint i London räknat fram det. Den 14 juli blev affären offentlig, och huvudpunkterna är att Nordzucker betalar 5,6 miljarder DKK för divisionen; att Danisco erhåller miljoner DKK för sålda sockerbetskvoter; att Danisco Sugar träffat avtal med de svenska och danska betodlarnas organisationer om leveranser till kommande sockerkampanjer samt att de sistnämnda erhåller ett stöd på miljoner DKK från Danisco för att kunna köpa in sig i Nordzucker.

Säljare är investeringsföretaget Capvest, som ägt Findus sedan Lantmännen har också option på att köpa en majoritet av bolaget. Ny vd och huvudägare på Engelhardt Ingrediensbolaget Engelhardts vd Mats Nylén lämnar sin post med omedelbar verkan. Beslutet är en konsekvens av hans skilsmässa från hustrun EvaLotta Nylén, som nu tar över vd-posten själv.

Eva-Lotta Nylén blir ensam ägare till bolaget och tar dessutom över vd-posten. Han har betytt mycket för bolagets framgångar, men nu har vi kommit fram till den då det är dags att gå vidare. Engelhardt har 45 anställda, omsätter miljoner SEK med god lönsamhet. Oatly storsatsar på nya produkter Ett kolesterolsänkande öl - det låter mest som ett aprilskämt. FiBeer - Kolesterolsänkande öl. Denna produkt har inte utvecklats lika långt som ölet och pannkakssmeten, som uppges vara i princip fördigutvecklade.

I styrelsen för de nya bolagen sitter två tungviktare inom den svenska functional foodsbranschen: professor Richard Öste, som får sägas vara en av männen bakom Oatly, samt Rolf Bjerndell, Skånemejeriers förre vd som var starkt involverad i den framgångsrika lanseringen av Proviva.

I köper ingår varumärkena Estrella, Maarud och Taffel med ledande positioner i Norge, Sverige, Finland, Danmark och de baltiska staterna. Orklaägda Chips, med bland annat svenska varumärket OLW, har sedan en tid vunnit allt mer mark i Norden, samtidigt som nya aktörer äter sig, både i form av EMV och uppstiuckare som Svenska Lantchips.

Det har inte varit en av deras huvudkategorier. Nya bakterier ger hopp för honung Forskarna bakom nya bioteknikbolaget ConCellae i Helsingborg, som Foodwire tidigare rapporterat om, fortsätter göra nya intressanta fynd. Bolaget ConCellaes idé består i att leta nya användbara bakterier i naturen, och bolaget har bland annat genomfört dykningar för att hitta nya bakteriestammar i alger och liknande.

Det handlar om ett metodiskt och omfattande arbete där tusentals mikroorganismer analyserats och artbestämts. Finkamningen har givit resultat och redan i maj kunde företaget avslöja att man funnit ett tiotal nya bakterier som man avsåg söka patent på för olika användningsområden.

Bakterierna skyddar bin från sjukdomar och kan ha positiva hälsoeffekter även för människor. Nestlé har också option på att köpa resterande 75 procent av bolaget.

Dryckeskoncernen Spendrups har också klivit in i kaffebranschen genom att köpa 20 procent av Bergstrands Kafferosteri i Göteborg. Bergstrands drivs, liksom Spendrups, av ett brödrapar som övertagit efter tidigare generationer.

Spendrups hoppas genom affären att kunna bli en heltäckande leverantör till restaurangbranschen. Fyra dömdes till böter, och två till böter samt villkorligt. Sammanlagt gällde åtalet mutor på Både åklagaren och några av de dömda kommer att överklaga domarna. Skånemejerier åker ut och Arla Foods tar över. Bland skälen till bytet nämner Bergendahls en större bredd, mer innovation och ett större utbud av ekologiskt.

Skånemejerier har levererat cirka 15 miljoner kg mjölk per år till Bergendahls. Beslutet tas efter att företaget Stjärnkött i Ockelbo lämnat in en invändning mot Bergendahls ansökan om registrering. PRV går på företaget Stjärnkötts linje och menar att märkena är förväxlingsbara, men man anser inte att Stjärnkött i Ockelbo lyckats bevisa att Bergendahls känt till företagets namn vid ansökan.

Bolaget har sagt upp avtalen med sina legostyckare och tar över självt. Resultatet blir således att matcherna som skulle spelats i Borås istället spelas på annan ort. Avsikten är att förenkla inköp och leveranser från landet, främst vad gäller specialvaror.

Skal, ben och andra oätliga biprodukter har inte räknats med i studien, siffran på kg per svensk visar istället fullt ätlig mat. I sammanhanget bör framhållas att det inte handlar om någon exakt beräkning, utan en översiktlig bild av situationen, som till stor del bygger på den brittiska studien The food we waste. Studien visar att det som slängs mest är grönsaker, frukt och bröd. Äldre slänger lika mycket som yngre.

Beslutet togs nyligen av den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Målsättningen med projektet är att skapa standardiserade format som ska göra utbyte och publicering av information enklare. Jan Klarskov Henriksen kommer närmast från posten koncernchef för Danæg. Hon är för närvarande föräldraledig från jobbet som GoGreens marknadschef, och tillträder 1 januari Han kommer närmast från vd-posten på Ugglarps, som numera ägs av Danish Crown.

Pärsons nuvarande vd Bjarne Andersen går vidare till nya uppgifter inom Scan-koncernen. Nuvarande vd Lars Fins blir koncernchef på hälsokedjan Life. Han kommer närmast från DDB Stockholm. Så mycket mat slänger varje svensk i genomsnitt, och då handlar det om fullt ätlig mat.

SIK har också räknat ut att den kastade maten ger upphov till utsläpp av 1,9 miljoner ton koldioxid, lika mycket som avgaserna från Hoppfullt om klimatmärkning trots allt Det är svårt, komplext och krångligt. Men Thomas Angervall, projektledare på SIK, tror ändå att det är fullt möjligt att skapa en fungerande klimatmärkning för livsmedel.

Han och hans medarbetare i SIK:s miljlögrupp har fullt fokus på frågan. I praktiken står många handfallna: hur ska man som konsument kunna agera klimatsmart? Och hur ska företagen klimatoptimera sina produkter - och hur ska man sedan kommunicera resultatet av ansträngningarna till sina kunder? Thomas Angervalls svar är entydigt: det som behövs är förenklingar och generaliseringar. Men inte till vilket pris som helst. Det måste vara så korrekt som möjligt, för trovärdigheten får inte sättas på spel.

I praktiken handlar arbetet om att skapa databaser. SIK jobbar med att bygga upp en egen databas där man efterhand kartlägger de olika livsmedlens klimatpåverkan. Och på sikt måste detta tankesätt prägla arbetet även ute i företagen. Tillvägagångssättet följer samma princip som arbetet med så kallade livscykelanalyser. Men nu tas även klimateffekten med i beräkningen, hela vägen från åkern, havet eller ladugården och fram till avfallshanteringen.

När kan då svenska konsumenter förvänta sig en fungerande klimatmärkning på varor i butiken? Bland annat måste man hitta ett sätt att hantera den känsliga frågan om ytterligare ett märke, vilket riskerar att öka konsumenternas förvirring ytterligare.

Trots detta är Thomas Angervall full av tillförsikt. Han pekar också på det faktum att debatten redan givit konkreta resultat: de fossila bränslena försvinner med raketfart från växthusodlingarna, och den norska konstgödselgiganten Yara har lovat skyndsamma åtgärder.

Till planerar man att ha infört katalytisk rening av de lustgasutsläpp som produktionen av mineralgödsel orsakar. Hård kritik mot tillsyn EU riktar skarp kritik mot Sveriges livsmedelstillsyn. Samtliga stickprov som EU tagit har avslöjat brister som svenska myndigheter inte kände till. Det är EU:s livsmedels- och veterinärorgan FVO som i sin senaste granskningsrapport av svensk livsmedelskontroll riktar ovanligt hård kritik mot hur Sverige håller uppsikt över sina livsmedel.

När FVO till exempel tagit stickprov på olika ställen har man i samtliga fall hittat hälsorisker som svenska tillsynsmyndigheter inte ens känt till. Några av anläggningarna som FVO tittat på hade inte haft någon genomgripande tillsyn på upp till sex år. Men det är Livsmedelsverket får sig den största slängen av ovettsskopan, för att man inte känt till hur illa det är ställt ute i kommunerna.

De interna revisioner av tillsynen inom både Livsmedelsverket, kommunerna och på företagen som verket utlovat, har inte ens genomförts. Och samtidigt går det alldeles för sakta att förnya godkännanden, anser FVO. På Livsmedelsverket håller man med om att FVO har rätt, och lovar bättring. Men det arbetet kommer att ta tid och det är inte ens säkert at det kommer att bli klart under nästa år.

Det kan också bli fråga om att slopa det tidigare godkännandet av alla svenska livsmedelsföretag. Sveriges Kommuner och Landsting håller med om att man haft brist på personal, men att man nu börjat komma ikapp. Samtidigt lägger organisationen en del av skulden på nya regler som krävde mer folk än tidigare.

Detta är även fackförbundet SKTF:s huvudförklaring, inte att det skulle råda någon allmän kompetensbrist hos inspektörerna.

Jonathan Newton. Dags att oroa sig för glycidamid Just som den värsta stormen efter akrylamid i livsmedel börjat lägga sig, kommer en ny varning om ett nytt cancerframkallande ämne i stekt potatis. Denna gång heter ämnet glycidamid, och har upptäckts av forskare vid universitetet i München i pommes frites. Halterna är bara någon tusendel av akrylamidnivåerna, men glycidamid anses i gengäld vara cancerframkallande vid mycket lägre nivåer.

0 Comment

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google