Amateur

Håriga skal

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

kvinnor stora naturliga bröst
skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

skal håriga

I juli är det högsäsong för de söta och saftiga stenfrukterna persika och nektarin som passar utmärkt som ett läckert tillbehör till grillmat eller ett fruktigt inslag i sallader och bakverk. Alla som tagit en tugga av en ätmogen nektarin eller persika vet att det är en saftig historia.

Dessa läckra stenfrukter äts ofta precis som de är — ett läskande mellanmål och en snabb förfriskning i sommarvärmen. Skillnaden mellan persikor och nektariner är skalet där persikan har en sammetskostym och nektarinen har en slät och glattskalig yta.

Gemensamt för frukterna är att såväl persikor som nektariner kan ha antingen gult eller vitt fruktkött, har en frisk och söt smak och att båda två passar utmärkt i sommarmat som sallader med färska grönsaker eller som tillbehör till varmrätter.

Frukterna kan med fördel också användas i bakverk eller kokas till kompott, sylt och marmelad. Nektarinens namn kommer från drycken nektar, som de grekiska gudarna enligt sägnen drack för att behålla sin ungdom. Sin släta yta till trots så är nektarinen allt annat än slätstruken när det kommer till smak.

Den saftiga konsistensen och den solmogna sötman gifter sig med skärpan och sältan från ostar som chevré, ricotta, fetaost, mascarpone, ädelost och halloumi. Dess sötma kompletterar också syrlighet från lime och citron och lyfter örtiga aromer från mynta och rosmarin. En härlig sommarsallad blir snäppet vassare med några råa bitar nektarin i. Varför inte göra en potatissallad av färskpotatis med nektariner i? Den passar även utmärkt att grilla — hel eller på delikata fruktspett.

Stekta nektariner passar fint till glass med jordgubbar och andra sommarbär. Persikan har fått sitt namn från latinets Prunus persica som betyder "persiskt plommon" eftersom européerna trodde att frukten hade sitt ursprung från Persien.

I själva verket härstammar persikan från Kina, där den har odlats i tusentals år. I kinesisk mytologi sägs persikor inneha mystiska krafter och symboliserar odödlighet. Och även om man inte blir odödlig av att äta dessa saftiga stenfrukter så är persikor och nektariner supergoda nyttigheter som innehåller kalium, järn och flera olika vitaminer som till exempel E-vitamin och betakaroten. Smakregeln lika gillar lika stämmer bra in på persika.

Persikans söta smak gör den idealiska i både kalla och varma efterrätter eftersom den går fint ihop med andra söta smaker som honung och vanilj. Älskar du smaken av persika men inte dess håriga yttre så går det bra att skålla persikan 10 till 20 sekunder i kokande vatten så går skalet lätt att dra av.

Använd frukterna som ingrediens i smulpajer och cheesecakes eller som garnering eller fyllning till andra goda bakverk. En het julidag passar persika perfekt i en somrig bål eller som skurna godbitar i ett glas iste. Lycka till med sommarmaten! Frukt i plommonsläktet som härstammar från Kina. Nektarinen är en framodlad variant av persikan, med slätt skal och något djupare smak. Stora odlingsländer i Europa är Italien och Spanien. Det finns även platta och vitköttiga persikor och nektariner.

Dessa är sötare, men också mjukare och känsligare, än sina vanligare kusiner. Togs till Europa av romarna runt år 70 f. Kärnan används bland annat till framställning av likör. En av de första kulturfrukterna, med ett förmodat ursprung i Kaukasus och området vid Kaspiska havet. Odlas i dag över hela världen.

Uppskattad matfrukt som togs till Europa från Sydamerika av spanjorerna. Ett träd inom plommonsläktet som bildar torra frukter vars kärnor innehåller de ätbara frön vi kallar mandlar. Mandelträdet blir upp till åtta meter högt och är till storlek, form och blad mycket likt sin nära släkting persikan. Oliver har odlats i tusentals år i området runt Medelhavet, framför allt för att framställa olivolja. Färska oliver måste konserveras i olja eller saltlake under lång tid innan de blir ätbara.

Här kan du handla:. Uppdrag grönskning Utblick Rätt på råvaran Fruktstunden Recept Somrigare med saftig stenfrukt Somrigare med saftig stenfrukt I juli är det högsäsong för de söta och saftiga stenfrukterna persika och nektarin som passar utmärkt som ett läckert tillbehör till grillmat eller ett fruktigt inslag i sallader och bakverk.

Avocado Uppskattad matfrukt som togs till Europa från Sydamerika av spanjorerna. Mandel Ett träd inom plommonsläktet som bildar torra frukter vars kärnor innehåller de ätbara frön vi kallar mandlar. Oliver Oliver har odlats i tusentals år i området runt Medelhavet, framför allt för att framställa olivolja. Text: Kajsa Nyqvist. Dela med dig här.

0 Comment

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google