Amateur

Anjelica rosig klit

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

kvinnor stora naturliga bröst
rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

rosig klit anjelica

Marie Curies brev, Gustaf de Lavals ritningar. En anrik respirator och en epatraktor. I Tekniska museets vindlande arkivgångar och hemliga magasin finns vår teknikhistoria bevarad - redo att lyftas fram för att ge perspektiv kring nutiden. Genom utställningarna, till biblioteket och forskarplatserna, vidare in i det nät av arkiv som är en del av Tekniska museet i Stockholm.

Vart och ett av dem berättande sin del eller detalj av den svenska teknik- och industrihistorien. Vi på Tekniska museet har ett nationellt ansvar för att samla in och ta hand om allt detta, för att göra historien tillgänglig för alla. Det är vår gemensamma berättelse, säger Lotta Oudhuis, som arbetar med arkivsamlingarnas bevarande och tillgängliggörande.

Det är mycket som har förstörts i samband med krig och då kan vi ibland fylla stora hålrum som andra länder har i sin historia. Det är en febril - och kanske för den breda allmänheten rätt okänd - aktivitet som pågår bakom kulisserna till museets välbesökta utställningar.

Vanligen är det privatpersoner som tar kontakt för att förmedla sådant som de tror kan vara viktigt att bevara för eftervärlden. En särskild förvärvsgrupp ger förslag kring om det som skänkts ska tas in i samlingarna.

Men både i år och förra året hade museet förvärvsstopp, eftersom så mycket material samlats på hög i väntan på att tas omhand. Det är inte bara det som samlas i Tekniska museets arkiv på Djurgården i Stockholm som är en del av samlingarna, betonar Margareta Sundberg, bildassistent som bland annat hanterar samlingarnas   bilder.

Men våra samlingar är väldigt utspridda, vi har fjärrmagasin där det är mer tonvikt på de större av våra 55  föremål, som till exempel stora maskiner, flygplan, bilar och mycket mer. Innehållet är inte hemligt i sig, förstås, men däremot stöldbegärligt. Det är förstås inte heller så enkelt som att bara stoppa in en ny pryl i samlingarna. Det är en lång kedja som vi behöver gå igenom för att bevara tillskott på ett ändamålsenligt sätt för framtiden, så att de finns kvar och är sökbara för kommande generationer.

Ibland måste vi som exempel frysa arkivmaterialet för att eliminera eventuella skadedjur. Bilder ska rengöras och skannas och sedan ska allt registreras, säger Margareta Sundberg. Maskiner och fordon kan dessutom behöva repareras, eftersom målsättningen är att ha en del av dem i bruksskick. Det görs bland annat av medlemmar i Tekniska museets vänförening, där många intresserade av teknik och naturvetenskap samlas.

Bland annat ingenjörer och tekniker som vet hur den åldrade tekniken kan återställas till ett skick som fungerar för bevarande under lång tid framöver. En tur genom tunga ståldörrar är en spännande tidsresa genom den svenska historien av teknikutveckling, industrihistoria och uppfinningsrikedom. Gustaf de Lavals anteckningar, med snirklig handstil som omger ritningar och idéer i ett tankearbete som uppenbart sträckte sig fram till precis före hans död.

Gurli Linders brev till polarfararen S. Andrée, där deras hemliga kärlekshistoria fick sitt utlopp, och hennes klippböcker med allt om hans expedition och försvinnande.

Och så plötsligt ett litet kuvert: glasull från Billeholms bruk anno Akta dig så att du inte sticker dig i fingrarna står prydligt skrivet där under. De tunna tyghandskarna skyddar det gulnande papperet när Lotta Oudhuis försiktigt visar upp ett brev från Marie Curie, ett provresultat på radiumhalt. Marie Curies anteckningsböcker från talet är på grund av sin strålningshalt farliga att hantera och förvaras i blyfodrade lådor. Men det visade inga spår av strålning, säger Lotta Oudhuis, inte helt utan en viss besvikelse i rösten.

Vi rör oss vidare genom Tekniska museets utställningshallar, genom utställningen Hyper Human, där vi får utforska vad som är framtidens människa och de etiska dilemman vi kan stå inför med exempelvis genredigering och alltmer autonom artificiell intelligens. För att leda tankarna till de stora frågorna om framtiden finns också berättelsen om den historiska utvecklingen inom medicinsk teknik. Engström respirator, modell , upplyst i sin monter komplett med slangar och reglage.

Strax intill en pacemaker och dess historia, därefter hörapparater. Det kan vara som här, i en stor och bred utställning, eller där barnen får besöka delar av våra arkiv och se saker som vuxna inte fått se.

Som när vi bjöd in barn på en särskild rymdträff, där de fick ta på sig arkivvantar och känna på en riktig månsten. Skillnaden nu mot hur det normalt ser ut på Tekniska museet är slående. Där det brukar vara fullt av besökare som rör sig mellan de olika våningsplanens ständiga växlingar mellan nutid och historia är det tomt och tyst. Utställningen som i sig utforskar hur det är att vara människa blev en del av nutidshistorien: historien om fysisk distansering och att stoppa spridningen av coronaviruset.

För museets del är det svåra tider; majoriteten av den fast anställda personalen har deltidspermitterats. När verksamheten kan börja om igen är vid denna tidnings pressläggning okänt. Men entusiasmen lyser trots det igenom.

Vi behöver den för att förstå vår nutid, och framtid, säger Margareta Sundberg. Det här är ett reportage ur nummer 4 av tidningen Teknikhistoria, här kan du skaffa dig din egen prenumeration! Följ Teknikhistoria på Facebook.

Läs mer om Tekniska museets samlingar via www. Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal. En del kallar uppdraget omöjligt. Andra tror att det kan gå. Anders Forslund, vd Heart Aerospaces, tillhör den senare gruppen. Han har startat bygget av Sveriges första eldrivna passagerarplan. Hur ska KTH klara av att utbilda ingenjörer i toppklass?

Hur ska KTH lyckas bromsa fallet på rankinglistorna över världens bästa universitet? Oceanbirds spektakulära konstruktion kallas för en ingenjörsdröm att arbeta med. Christian von Koenigsegg bygger några av världens snabbaste bilmodeller. Ny Teknik hälsade på i Ängelholm. Digitalisering, innovation, artificiell intelligens — här hittar du alla våra podcastavsnitt. Startsida Teknikhistoria. Till vänster: Civilingenjören Gustaf de Lavals anteckningsböcker.

Foto: Tobias Ohls Arkivarien Lotta Oudhuis bläddrar försiktigt i anteckningsböcker och brev ur museets samling. Foto: Tobias Ohls Civilingenjören Gustaf de Lavals anteckningsböcker vittnar om hans breda uppfinningsrikedom, med sida efter sida fyllda av ritningar och nya uppslag.

Foto: Tobias Ohls Framkallade bilder och negativ förvaras i särskilda klimatarkiv, där temperatur och luftfuktighet hålls under noggrann uppsikt. Skioptikonbilderna kommer från Kungliga Tekniska högskolans tidigare fotoinstitution. Diabildsprojektorns föregångare skioptikon är en projektor för genomsiktsbilder. Foto: Tobias Ohls Brukspatron Carl Sahlin — reste landet runt för att samla berättelser och föremål från svensk industrihistoria och är en av pusselbitarna till den svenska industriminnesvårdens framväxt.

Hans arkivblad samlar allt från industrihistoriska fakta till personliga anekdoter och de små föremål som berättar något speciellt om platsen han besökt.

Här genom pressade kvistar från Aspa bruk. Foto: Tobias Ohls De första fridlysningsplakaten uppsatta vid Aspa bruk för fredande av näckrosorna. Foto: Tobias Ohls Linda Sandberg, programansvarig vid Tekniska museet, i utställningen Hyper Human vid respiratorn som är en del av den svenska, medicinsk-tekniska utvecklingen. Foto: Tobias Ohls stod den första prototypen till respiratorn klar. Det var läkaren Carl Gunnar Engström som via sitt extraknäck åt flygvapnet, där han arbetade med att mäta gashalterna i blod, fick idén om en maskin som pumpade in exakta mängder luft i patienterna som drabbats av andningsproblem.

År var Engströms respirator i serieproduktion. Grundprincipen för respiratorn är densamma än i dag. Foto: Tobias Ohls. Läs mer: Svenska sjuksköterskans innovation blev ovärderlig för vården. Det här finns i Tekniska museets samlingar 1,2 kilometer arkivhandlingar   fotografier 55  föremål   kartor och ritningar 40  böcker ljudband videokassetter filmer Läs mer om Tekniska museets samlingar via www.

Angelica Söderberg Mejla reportern. Mer om: Tekniska museet. Facebook Twitter Linked in Reddit Mail. Kommentarer Välkommen att säga din mening på Ny Teknik. Elfack 16 oktober Nytt e-handelslager sätter standard för automatiserad infrastruktur.

Ingenjörskarriär 18 oktober Forskare: Stora risker med digitala möten. Premium 17 oktober Katapulten — så fick piloten sin sista livlina. Unionen Egenföretagare 16 oktober Egenföretagare: 4 steg till en tryggare ekonomi. Premium 17 oktober 5 starka elbilstrender du behöver ha koll på. Miljö 16 oktober Smältande glaciärer avslöjar unika fynd. Siemens 15 oktober Sjukhuset har fått benämningen "världens mest intelligenta".

Energi 16 oktober Grönt ljus för mineraljägaren på Österlen. Proact 14 oktober Multicloud — i en ständigt föränderlig värld. Forskare: Stora risker med digitala möten. Katapulten — så fick piloten sin sista livlina. Smältande glaciärer avslöjar unika fynd. Grönt ljus för mineraljägaren på Österlen.

Ingenjörstudenternas uppfinning ska minska coronaplasten. Amazon-miljardärens rymdbolag slog rekord. Studie: Lovande försök av vaccinkandidat mot covid Förorenat Fukushima-vatten ska släppas ut i havet.

7 Comment

  • Karolina Nowicka Krzesiwo, näringslivsutvecklare på Västra Götalandsregionen, har varit här nästan varje gång sedan lunch beat startade i Göteborg i september Wi-Fi är gratis. Visa ställen du får ha för dig själv först Vi visar boenden med privata kök, badrum, sovrum etc. Missa inte vad som händer borta hos När gästerna kommer fram upptäcker de att rummet är precis så där lugnt och tyst som man vill ha det och personalen är supertrevlig och hjälpsam.
  • Närmaste flygplatserna. Stretch spets 23 cm - Tropiskt med gammelrosa bas. Lacco Ameno Hotell. Ett kort men intensivt jubel utbryter. Prisvärt 7,9.
  • I enlighet med myndigheternas riktlinjer för att minimera smittspridningen av coronaviruset covid kan det här boendet komma att be om ytterligare dokumentation från gästerna för att kontrollera identitet, resplaner och annan nödvändig information, under de datum då sådana riktlinjer gäller. Skriv ut Skriv ut sidan-knapp. Vi på Tekniska museet har ett nationellt ansvar för att samla in och ta hand om allt detta, för att göra historien tillgänglig för alla. Energi 16 oktober Grönt ljus för mineraljägaren på Österlen. Digi-ronden För bättre digital arbetsmiljö. Läs mer om Fysisk arbetsmiljö Fysisk arbetsmiljö.
  • Bay of San Montano Simning, Vattensporter. Miljö 16 oktober Smältande glaciärer avslöjar unika fynd. Till vänster: Civilingenjören Gustaf de Lavals anteckningsböcker. Det blev verkligen ett lyft för mitt ansikte känner jag. Contour kit Anastasia, kr. Mycket mer behöver inte förklaras innan dj E snurrar igång första låten. Blusher brush, kr 2.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google