Подаръкът

2015-03-09

Подаръкът е грижа, внимание, жест за този, който го получава. А самото подаряване? То е истинско преживяване за този, който подарява.

При избора на подарък вниманието е насочено предимно към интересите на човека, за когото е предназначен. Но движещата сила на този красив жест е всъщност желанието да зарадваш някого, да го поглезиш, да го накараш да се чувства обичан. Следователно, емоциите на подаряващия са от изключително голямо значение.

Подаръкът е форма на изразяване на чувствата най-вече когато е без повод и именно в тези моменти говори най-силно за чувствата на подаряващия.

Погледнато така, не е ли малко егоистично-ще попитате. Но дали не е точно обратното?

Когато на една домакиня например, подарите маникюр, вместо тенджера под налягане-не е ли това желанието тази жена да се почувства дама? Нима това няма да и достави удоволствие? Макар и мимолетен, този подарък би имал несъмнено по-добър резултат. Тенджера тя и сама ще си купи, щом обича да готви.

В търсене на подходящия подарък често се лутаме сред безброй идеи, а понякога страдаме и от липсата на такива, защото отдавна сме изчерпали списъка с пуловери, книги, парфюми и билети за концерти.

Уж познаваме добре семействата си, а бабите и майките ни трупат в шкафовете, Коледа след Коледа, купи и подноси, вази и сервизи колкото да си отворят магазин.

Но когато майка ми има повод винаги изглежда безупречно и всеки път ме моли да и заема "някое герданче".

Така веднъж ми хрумна, от едно райско място, където бях на почивка, вместо традиционното магнитче, да и купя "едно герданче". Не беше златно, нито много скъпо, но за нея то значи много. За мен пък остана удовлетворението това да е празничното и бижу и така често виждам подаръка си в употреба.

Беше с него на моята сватба. И на тази на сестра ми. Този подарък я направи щастлива много пъти, макар и ежедневието и далеч да не е толкова цветно. И ще продължава да му се радва, защото не и подарих просто "герданче", подарих и усещане. А всички дами знаят, че чувството да си жена е порив, който не си отива с годините.